مقالات

جوشکاری آلومینیوم و آلیاژهای آن

جوشکاری آلومینیوم و آلیاژهای آن

معمولا جوشکارها در جوشکاری آلومینیوم سردرگم می شوند زیرا استحکام جوش آلومینوم کم‌تر از ماده پایه می باشد.در آلومینیوم و آلیاژهای آلومینیوم دار که با عملیات ذوبی تشکیل شده اند، می توان با روشهای ذوبی جوشکاری، اتصالات را ایجاد کرد. در مقایسه با فولاد، برای جوشکاری آلومینیوم و آلیاژهای آن باید برخی ویژگیهای مواد مد نظر قرار گیرند.

از آنجا که آلومینیوم در مقایسه با فولادهای ساختمانی از قابلیت هدایت گرمایی بالاتری برخوردار است در نتیجه عمق نفوذ جوش بیشتر شده و مانع از گاززدایی مناسب در حوضچه جوش خواهد شد. در نتیجه ممکن است جوش دچار ذوب ناقص و یا ایجاد حفره گازی شود.

پیش گرم کردن فلز پایه و نیز گرم کردن قطعه کارهای ضخیم تر در حین جوشکاری می تواند در جلوگیری از شکل گیری این اختالالت مفید باشد.

از آنجا که سطح آلومینیوم بازتابش شدیدی ایجاد می کند، برای جلوگیری از تأثیرات تابش ماوراء بنفش، باید جوشکار نکات ایمنی در جوشکاری را کاملا رعایت کند.

در ادامه با فیدساکو همراه باشید تا به بررسی انواع جوشکاری آلومینیوم می پردازیم

1- جوش گاز

جوش گاز (جوش اکسی استیلن) هنوز هم به علت قیمت نسبتا پایین و ساده تر بودن دستگاههای مورد نیاز گاهی برای جوشکاری آلومینیوم و آلیاژهای آلومینیوم بدون عملیات پیرسختی به کار می رود.

گازهای جوشکاری شامل گازهای قابل اشتعال (استیلن و اکسیژن)، به صورت معمول در سیلندرهای گاز نگهداری می شوند.
تمرکز حرارتی نسبتا پایین در شعلۀ اکسی استیلن و نیز رسانایی گرمایی بالای آلومینیوم باعث می شوند که سرعت جوش کاهش یافته و انقباضات شدید به تمرکز حرارتی نسبتا همراه تنش و تغییر شکل در قطعه کار پدید آید.

جوشکاری آلومینیوم

ناحیه ای که تحت تأثیر حرارت قرار می گیرد بسیار وسیع است و فلزات پایه ای که عملیات پیرسختی یا کارسختی بر روی آنها انجام شده است، در این محدوده سختی و مقاومت مکانیکی خود را از دست می دهند. فالکس مورد نیاز برای جوشکاری با برس بر روی لبه های اتصال و سیم جوش کشیده می شود. پاک کردن فالکس های باقیمانده زمان بر است

2- جوشکاری قوسی دستی

در جوشکاری قوسی دستی با الکترودهای روکش دار سرعت جوشکاری بالاتر است.
در مواردی که ضخامت دیواره قطعه کار بیش از 8 میلی متر باشد، برای دستیابی به جوشی پیوسته و عاری از خلل و فرج، باید قطعه کار تا C °200 پیش گرم شود. برای حفظ مقاومت به خوردگی در فلز جوش، سرباره باید کاملا پاک شود.

3- جوشکاری تحت گاز محافظ

گازهای محافظ، علاوه بر این که مانع ورود هوا به حوضچۀ مذاب می شوند، نقش مهمی در پایداری قوس و در نتیجه کیفیت جوش دارند. تا به حال فقط گازهای خنثی آرگون و هلیوم (به صورت خالص و یا ترکیبی از هردو) توانسته اند نتایج مورد قبول در جوشکاری آلومینیوم را به دست دهند.

نکته مهم این که آرگون خالص قوسی به مراتب کم صدا تر و پایدارتر از ترکیب آرگون و هلیوم می دهد؛ از طرفی در جوشکاری با ترکیب آرگون و هلیوم برقراری قوس بهتری به ازای همان شدت جریان به دست می آید.

3- جوش TIG

ویژگیهای جوشکاری TIG

قوس الکتریکی مورد نیاز بین قطعه کار و یک الکترود تنگستن مصرف نشدنی ایجاد شده و فلز پرکننده به صورت دستی تغذیه می شود. آلیاژهایی که با جریان متناوب و عملیات پیرسختی برروی آنها انجام نشده است را می توان بدون افزودن سیم جوش جوشکاری کرد. جوش تیگ در آلومینیوم معمولا گاز محافظ آرگون انجام می شود و می توان آن را به صورت مکانیزه، با افزودن سیم جوش یا بدون آن نیز انجام داد.

کاربردهای جوشکاری آرگون (TIG)

از این روش می توان برای یک پاس جوش سر به سر بر روی فلز پایه به ضخامت 1 تا 4 میلی متر و یا یک پاس جوش سپری به همان ضخامت و نیز جوش دو پاسه همزمان به صورت عمودی در قطعه کارهایی با ضخامت حداکثر 12mm استفاده کرد.

جوشکاری آرگون (TIG) در قطعات سنگین مقرون به صرفه نیست؛ زیرا در مقایسه با جوش MIG ،حجم رسوب جوش کمتری دارد وسرعت جوش آن بسیار پایین تر است.

با این حال جوش تیگ ( TIG) به دلیل قابلیت بالاتر در پر کردن شیارها و نیز ایجاد فلز جوش با تخلخل پایین، برای پاس ریشه در قطعه کارهای ضخیم تر مناسب است.

همچنین بخوانید : معرفی سیم جوش تیگ

به ویژه اگر امکان جوشکاری از طرف دیگر قطعه وجود نداشته باشد(برای مثال در خطوط لوله) ؛ یک یا چند پاس باقیمانده بهتر است به روش MIG جوشکاری شوند.

4- جوش MIG

ویژگیهای جوشکاری MIG

قوس الکتریکی بین قطعه کار و یک الکترود جوشکاری مصرف شدنی ایجاد می شود که نقش فلز پر کننده را نیز ایفا می کند. جوش MIG در آلومینیوم معمولا با جریان مستقیم، قطب مثبت انجام می شود. انتقال ذرات فلز پرکننده به صورت ریز به نام انتقال اسپری شناخته می شود و به وسیلۀ یک هالۀ گازی خنثی (آرگون یا هلیوم و یا ترکیبی از هر دو) محافظت می شود.

همچنین بخوانید : راهنمایی جوشکاری آلومینیوم با الکترود

در جوشکاری MIG می توان از سیم جوشهایی با قطر بالاتر استفاده کرد. برای دستیابی به یک جوش یکنواخت، سیم جوش بایستی توسط غلتکهای هدایت کننده پالستیکی با شکاف U شکل و قطری بیش از قطر سیم جوش هدایت شود. جوشکاری MIG به صورت مکانیزه قابل استفاده بوده و کاربرد آن مدام در حال گسترش است.

کاربردهای جوشکاری MIG

از این روش می توان برای یک پاس جوش سر به سر بر روی فلز پایه به ضخامت بیش از 4 میلی متر و یا یک پاس جوش سپری به همان ضخامت استفاده کرد. به دلیل شدت جریان بالا در جوشکاری و نیز نفوذ زیاد، برای قطعه کارهایی که ضخامتشان تا 6 میلی متر می رسد، باید از قطعه پشتبند استفاده کرد.

فیدساکو فروشنده انواع الکترود جوشکاری و سیم جوش

فیدساکو فروشنده انواع محصولات با کیفیت الکترود جوشکاری ،سیم جوش ، ملزومات جوشکاری و  مواد مصرفی جوشکاری می باشد. شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص مشخصات محصولات جوشکاری با شماره 02126209336 تماس حاصل فرمایید.

و در پایان توجه داشته باشید، برای جوشکاری آلومینیوم، در انتخاب سیم جوش بسیار دقت کنید زیرا خواص سیم جوش باید با خواص آلومینیوم پایه یکسان باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 + هشت =