موارد استفاده از سخت کاری سطحی، در بسیاری از زمینه های مهندسی مدرن در حال گسترش است. در مواردی که سطح قطعه کار در معرض سایش، خوردگی و دیگر فاکتورهای مخرب قرار دارد، استفاده از سخت کاری سطحی این امکان را فراهم می کند که سطح بسیاری از اجزاء و دستگاه ها را به شیوه ای مقرون به صرفه تعمیر و بازسازی کرد.
این اجزا ممکن است در معرض سایش فلز با فلز قرار داشته باشند؛ مثل غلتکها، چرخ جرثقیلها، شفتها و ریلها؛ و یا در معرض سایش فلز با مواد معدنی خورنده باشند مثل ماشین آلات ساختمانی، پیچهای انتقال دهنده، لبه های باکت ماشینهای حفار و غیره.
موارد استفادۀ سخت کاری سطحی فقط در تعمیرات نیست، بلکه بسیار بیش از آن در تولید قطعات و ابزارهای صنعتی نیز کاربرد دارد. در این فرایند تولید، فولادهای غیر آلیاژی و یا کم آلیاژ به عنوان فلز پایه به کار می رود و بر روی آن به وسیلۀ سخت کاری سطحی، الیه ای ایجاد می شود که ویژگیهای خاص مورد نظر را دارا باشد.
درعملیات سخت کاری سطحی باید به شرایط ایجاد کنندۀ سایش به عنوان عامل تعیین کننده توجه داشت. این شرایط عبارتند از : اصطکاک فلز با فلز یا فلز با ذرات مواد معدنی، حرارت، خوردگیهای شیمیایی، خراشهای مکانیکی، و یا خوردگی شیمیایی همزمان با خراش مکانیکی.
انتخاب نوع ماده مصرفی جوشکاری به این عوامل بستگی دارد. عامل بسیار مهم دیگر ترکیب و جنس فلز پایه است که در انتخاب فاکتورهای جوشکاری از جمله پیشگرم و عملیات حرارتی پس گرم تعیین کننده است.
بسته به نوع کاربرد سطحی که قرار است روی آن سخت کاری انجام شود، ویژگیهای مورد انتظار از فلز جوش متفاوت خواهد بود.
این ویژگیها عبارتند از :
1 ) سختی پس از جوشکاری
2 ) مرز سختی در شرایط بارگذاری حرارتی
3 ) مقاومت نسبت به سایش فلز با فلز
4 ) مقاومت نسبت به سایش در تماس با ابزارهای ساب و سنگ زنی
5 ) مقاومت نسبت به ضربه
6 ) مقاومت نسبت به خوردگی
7 ) مقاومت نسبت به پوسته شدن
در برخی موارد، جوش به صورت همزمان تحت تأثیر بیش از یکی از این عوامل قرار دارد در نتیجه فلز جوش باید چند ویژگی را با هم داشته باشد. و انتخاب نوع ماده مصرفی جوشکاری اهمیت ویژه ای پیدا می کند. البته هیچ فلز جوشی نمی تواند تمامی این ویژگیها را با هم داشته باشد اما در عمل همیشه بهترین گزینه با بالاترین کارایی ممکن قابل انتخاب است.
مواد مصرفی جوشکاری در سخت کاری سطحی
مواد مصرفی جوشکاری مورد استفاده در سخت کاری سطحی بر اساس استاندارد 8555 DIN دسته بندی می شوند. در این استاندارد، مواد مصرفی بر اساس نوع آلیاژ و میزان سختی طبقه بندی می شوند.
علاوه براین، نحوۀ تولید و نیز ویژگیهای فلز جوش نیز در طبقه بندی موردتوجه قرار می گیرند. بدین ترتیب، این استاندارد مهم ترین ویژگیهای مواد مصرفی جوشکاری را در طبقه بندی مشخص می کند.
سخت کاری سطحی ابزارآلات
یکی از موارد مهم استفاده از سخت کاری سطحی تعمیر و بازسازی ابزارهای سخت کاری شده است، مثل تیغه های برش، قالبهای پانچ ، لبه های دستگاههای برش، ابزارهای کشش عمیق و غیره.
بدین منظور، روش سخت کاری که با نام « سخت کاری مرحله ای از طریق جوشکاری » شناخته می شود خیلی خوب جواب داده است. جوشکاری در یک محدودۀ استحالۀ تأخیری بین مناطق پرلیت و بینیت در دیاگرام TTT در فولاد مورد نظر انجام می شود.
محدودۀ دمایی که جوشکاری باید در آن انجام شود بین 400 تا 600 درجۀ سانتیگراد است. بدین معنی در نتیجه سختی پذیری فولاد افزایش می یابد. معموال که جوشکاری مرحله ای بر این اصل استوار است که در این فولادها استحالۀ تبدیل آستنیت در یک بازۀ دمایی مشخصی به تأخیر می افتد.
مراحل جوشکاری بدین شرح است :
a ) گرم کردن آرام قطعه کار تا دمای سخت کاری آن. در این دما ترکیب فولاد آستنیتی می شود.
b ) سرد کردن تا درجه حرارتی که استحالۀ تبدیل آستنیتی در یک محدودۀ دمایی و با تأخیر اتفاق بیافتد.
c ) جوشکاری قطعه کار در این دما در روغن (C °50 تا C °150)
d ) سرد کردن قطعه کار تا دمای محیط در هوا یا ترجیحا
e ) بازپخت تا محدودۀ دمایی بین C °550 تا C °570.
f ) ماشین کاری منطقه جوشکاری شده.
فیدساکو فروشنده انواع ملزومات جوشکاری و سیم جوش
فیدساکو فروشنده انواع محصولات با کیفیت الکترود جوشکاری ،سیم جوش ، ملزومات جوشکاری و مواد مصرفی جوشکاری می باشد. شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص مشخصات محصولات جوشکاری با شماره 02126209336 تماس حاصل فرمایید.
همراهان گرامی به منظور تسهیل بسیاری از مشکلات که در هنگام سخت کاری سطحی وجود دارند، مگماولد اقدام به تولید طیف وسیعی از محصولات مورد کاربرد در این شیوۀ جوشکاری از جمله سیم جوش با مغزۀ فالکس، سیم جوشهای صلب و فالکسهای جوش زیرپودری کرده است. در مدارک مربوط به هریک از محصولات نیز، توضیحات جامعی دربارۀ کاربرد مواد مصرفی مربوطه در سخت کاری سطحی وجود دارد.