جوشکاری لوله با الکترود شبیه جوشکاری معمولی می باشد اما با این تفاوت که تکنیکهای زیادی دارد تا جوشکاری لوله با الکترود با کیفیت انجام شود.
جوشکاری یکی از شغلهایی است که بسیار حساس است. البته نباید از تخصصی بودن آن غافل شویم. قطعا جوشکاری متخصص خود را میطلبد و هر کسی نمیتواند جوشکاری خوب و ماهر باشد.
جوشکاری لوله از جوشکاری معمولی بسیار حساستر و تخصصیتر است. لولهها اغلب برای امور مهمی مثل انتقال نفت و گاز به یکدیگر جوش میشوند و اگر این کار به دقت و ظرافت انجام نشود، قطعا در آیندهای نه چندان دور مشکلاتی به وجود خواهد آمد.
جوشکاری لوله یکی از مشاغلی است که اصول و فوتهای کوزهگری خاص خودش را دارد. برای اینکه بیشتر با آن آشنا شوید با ما همراه باشید.
جوشکاری لوله با الکترود
برای اینکه جوشکاری به وسیلهی ایجاد قوس و الکترود انجام شود، باید الکترود با سطح فلز تماس لحظهای پیدا کند تا جرقه ایجاد شود. در این لحظه و پس از ایجاد جرقه، بلافاصله باید الکترود را از فلز مبنا جدا کرد. این فاصله به طول جوشکاری معروف است.
اندازهی طول جوشکاری با الکترود بسیار مهم است. اگر این فاصله طولانی شود، قوس خاموش میشود. الکترود باید قبل از اینکه قوس خاموش شود دوباره به فلز نزدیک شود.
اگر الکترود با فاصله به فلز بچسبد، قوس خاموش شده و صفر میشود. اینجاست که به اصطلاح الکترود میچسبد. در این زمان حداکثر مدار از فلز عبور میکند. این کار به منبع قدرت آسیب خواهد زد.
قوس الکتریکی چیست؟
قوس الکتریکی اگر به وجود آید، همراه با ایجاد انرژی نورانی و گرمایی خواهد بود. از این انرژی گرمایی برای ذوب کردن فلز مبنا استفاده میشود. اما انرژی نورانی که تولید میشود، بسیار مضر است.
اما قوس الکتریکی به طور کلی به تخلیه الکترونها گفته میشود. این تخلیه از طریق فضای یونیزه بین دو قطب مثبت و منفی در مدار ایجاد میشود.
برای انجام جوشکاری لوله با الکترود به وسیلهی الکترود جوشکاری ، حتما باید قوس الکتریکی ایجاد شود. در این جوشکاری انرژی الکتریکی به انرژی حرارتی تبدیل میشود.
انرژی حرارتی، همزمان دو نوع انرژی گرمایی و نورانی را با خود همراه دارد. از انرژی گرمایی همانطور که پیشتر هم گفتیم، برای جوش دادن دو فلز به یکدیگر استفاده میکنند. اما انرژی نورانی میتواند مضرات زیادی را برای فرد جوشکار به همراه داشته باشد. استفاده از لوازم جانبی مانند کلاهها و ماسکهای مخصوص برای کاستن از مضرات این انرژی است.
چگونه قوس الکتریکی را روشن کنیم؟
قوسها را میتوان به طور کلی به دو روش روشن نمود.
1- روش کبریتی: در این روش نوک الکترود را بر روی فلز میکشند. این کشیدن مانند زمانی خواهد بود که کبریت را روشن میکنیم.
2-روش نوک زدن: در این روش نوک الکترود به صورت ضربهای به فلز اتصال پیدا میکند. این شیوه مانند نوک زدن پرندگان است.
منبع قدرت حتما باید به نحوی تنظیم شوند که ولتاژ را کاهش دهد، اما بتوانند شدت جریان را افزایش دهد. آنچه که در مورد منابع قدرت هم مهم است هم میتواند نسبت به هر منبع قدرت متغیر باشد، نمودار تغییرات ولتاژ است.
منبع قدرت جوشکاری لوله با الکترود
قبل از آشنایی با منابع قدرت باید بدانیم جریانی که از منابع قدرت عبور میکند، میتواند به دو صورت مستقیم یا متناوب باشد. جهت جریان در نوع متناوب دو طرفه بوده و نمودار جریان نیز حالت سینوسی دارد.
اما جهت جریان در نوع مستقیم یک طرفه است. نمودار جریان نیز به صورت یک خط راست است.
اما منابع قدرت به دوصورت مبدل و مولد وجود دارند که در نوع مولد دستگاه خود برق تولید میکند.
مکانیزم تشکیل فلز جوش با الکترود
همانطور که گفتیم، زمانی که قوس روشن شود، گرما به وجود میآید. در این زمان هم فلز مبنا و هم نوک فلز پرکننده الکترود بر اثر گرمای ایجاد شده ذوب میشوند.
تا این زمان نوک فلز مبنا و الکترود پرکننده با یکدیگر تماس ندارند. اینجا است که مواردی نظیر نیروی ثقل و نیروی قوس، میتوانند بر روی مذاب الکترود تاثیر بگذارند.
بر اثر این تاثیر، مواد مذاب از نوک تولید کنندهی گرما دور میشود و به همین دلیل کم کم سرد و منجمد میشود. در اثر انجماد این بخش مواد مذاب جامد شده و دو فلز به یکدیگر متصل میشوند.
به این فرآیند که فلز ذوب شده در محل اتصال درز مینشیند، ته نشین شدن فلز مبنا میگویند.
فلز مبنا
اکثر فلزات را به راحتی میتوان به کمک الکترود جوشکاری نمود برخی از فلزات نیز وجود دارند که با در نظر گرفتن تمهیدات خاص میتوان آنها را جوشکاری کرد.
فولادهای کربنی، کم آلیاژ، زنگ نزن و چدنی از دسته فلزهایی هستند که به راحتی میتوان با الکترود آنها را جوشکاری نمود. نیکل و آلومینیوم با اینحال که قابلیت جوشکاری با الکترود را دارند اما نتیجهی نهایی مطلوب نخواهد بود.
فلز پرکننده
این فلز همان فلزی است که مغزی فلز جوشکاری را تشکیل میدهد. بهترین حالت یکسانی فلز پرکننده و فلز مبنا با یکدیگر است. این فلز توسط روپوش الکترود پوشانده میشود.
این الکترود پس از ذوب به بخشی از فلز جوش تبدیل میشود همین امر سبب میشود به آن فلز مصرفی نیزمیگویند.
مزایای روپوش الکترود
پایداری قوس فلزی
به علت عبور جریان مداوم از نوک الکترود تا سطح فلز مبنا، فضای میان این دو یونیزه است. جنس این روپوشها باید به نحوی باشد که تا آخر بتواند فضا را نگه دارد.
جلوگیری از اتمسفر محیط با ستون قوس و حوضچه: در اثر جوشکاری برخی از دود و گازهایی تولید میشود که اتمسفر محیط را میپوشاند. اما این دود و گازها برای فرد جوشکار اصلا مناسب نیستند.
جلوگیری از سرد شدن جوش
چنانچه مذاب جوش به سرعت سرد شود، باعث شکننده شدن این نقطه میشود. روپوش را به نحوی تولید میکنند که وقتی قطره وارد حوضچه شد لایهای نازک معروف به گل جوش بر روی قطره شناور شده و مانع از تماس جوش با اتمسفر میشود. همین امر مانع از این میشود که جوش به سرعت سرد شود. پس از اینکه فلز جوش سرد شد میتوان این گل را با چکش از فلز جوش جدا کرد.
آلیاژ سازی میتوان برخی از عناصر موجود را در حوضچه کم یا زیاد نمود به این ترتیب آلیاژ مورد نظر را در حوضچه ساخت.
مشخصات طبقه بندی الکترود
این کار توسط فرمولی انجام میشود که انجمن جوشکاری آمریکا آن را تعیین نموده است. در این فرمول مشخصهی الکترود جوشکاری از ترکیب یک حرف و چند عدد ساخته میشود. در این فرمول حرف نشانگر الکترو پر کننده است.
همچنین بخوانید : الکترود سخت کاری چیست و چه کاربردی دارد؟
دو رقم اول نشانگر استحکام کششی الکترود پس از جوشکاری است. و دو رقم آخر نشاندهنده نوع شدت جریان و نوع روپوش الکترود است.
انواع روپوشهای الکترود
روپوش روتیلی
استفاده از اعداد ۲، ۳ و ۴ در انتهای فرمول گفته شده نشاندهندهی استفاده از این روپوش است. چون مقدار زیادی تیتانیوم در این روپوش است به نام روتیلی آن را میشناسند.
روپوش سلولزی
اعداد ۰ و ۱ نشاندهندهی استفاده از این روپوش است. به دلیل وجود سلولز در این روپوش به نام سلولزی معروف هستند.
روپوشقلیایی
اگر اخر عدد ۵، ۶ و ۸ بیاید به معنی استفاده از روپوش قلیایی در این جوشکاری است. علت نامگذاری وجود مقدار زیادی کربنات کلسیم یا آهک در این روپوش است.
جوشکاری لوله با الکترود دستی
برای بسیاری از افراد ,جوشکاری لوله با الکترود دستی مهمترین روش جوشکاری می باشد . سالهای بسیاری است که در صنعت همچون ساختمان استفاده از مواد مصرفی جوشکاری رواج داشته است. بخاطر داشته باشید در جوشکاری لوله با الکترود دستی دو مشکل مهم وجود دارد: مشکل فیت کردن لوله ها به یکدیگر و تغییر وضعیت در جوشکاری
9 فرآیند جوشکاری به وسیله الکترود دستی
1- جوشکاری با قوس الکتریکی دستی فلزی حفاظت شده (SMAW)
2- جوشکاری با قوس فلزی با گاز محافظ GMAW یا جوشکاری میگ و مَگ MIG/MAG
3- جوشکاری با قوس تنگستنی با گاز محافظ یا جوشکاری تیگ یا جوشکاری آرگون (GTAW)
همچنین بخوانید : معرفی سیم جوش تیگ
4- جوشکاری زیر پودی (SAW)
5- جوشکاری با قوس پلاسما (PAW)
6- جوشکاری با قوس هیدروژنی اتمی (AHW)
7- جوشکاری با قوس کربنی (GAW)
8- جوشکاری قوسی با الکترود مغزه گداز آور (FCAW)
9- جوشکاری الکترود اسلاگ (EGW)
جوشکاری لوله با الکترود E6010
الکترود E6010 برای جوشکاری فولادهای با کربن کم تا متوسط قابل استفاده می باشد. بدلیل اینکه 30 درصد روکش این الکترود از سلولز می باشد در رده ی الکترودهای سلولزی قرار دارد.
جوشکاری لوله با الکترود E7018
الکترود E7018 بخاطر امکان استفاده در بسیاری از فرایندها یکی از بهترین انتخاب ها در جوشکاری می باشد.این الکترود در فلز جوش آنالیز شیمیایی بسیار بالایی را ایجاد کرده و همچنین سطح پایین هیدروژن در جوش مانع ایجاد مشکلاتی مانند ترک سرد میگردد.
فیدساکو فروشنده انواع الکترود جوشکاری و سیم جوش
فیدساکو فروشنده انواع محصولات با کیفیت الکترود جوشکاری ،سیم جوش ، ملزومات جوشکاری و مواد مصرفی جوشکاری می باشد. لطفا جهت اطلاع از قیمتها با شماره های 02126209336 تماس حاصل فرمایید.
ما در این مقاله شما را با جوشکاری لوله با الکترود آشنا کردیم و در پایان بخاطر داشته باشید که انجام جوشکاری لوله با الکترود همراه با رعایت نکات گفته شده شما را به بهترین نتیجه می رساند.